UPM ProFi -kehitystarina: kestävän kehityksen komposiittituotteita

UPM ProFi -komposiittituotteet

​UPM:n tutkijat Suomessa kehittivät vuonna 2005 uuden kestävän kehityksen mukaisen materiaalin, joka ratkaisi samalla kertaa kaksi erillistä ongelmaa:

  • teknisiltä ominaisuuksiltaan perinteisiä puumuovikomposiittituotteita parempien komposiittilautojen kehittäminen

  • tarralaminaattien tuotannossa syntyvien jätteiden eli paperin, muovin, silikonin ja musteen kierrättäminen.

Horizontal divider

Läpimurto puumuovikomposiittituotteissa

UPM ProFi -puumuovikomposiittituotteet 

​Tutkijat huomasivat, että paperitarrajätteen sisältämien ligniinittömien selluloosakuitujen värinkestävyys on parempi kuin perinteisten komposiittituotteiden puukuitujen. Heidän onnistui myös kehittää patentoitu tuotantojärjestelmä, jossa syntyvän tiiviin pintarakenteen tahrankestävyys on parempi kuin perinteisten markkinoilla olevien komposiittilautatuotteiden.

Yli 50 % uuden komposiitin raaka-aineista saatiin tarramateriaalituotannon jätteistä, joita ei ollut aiemmin pystytty kierrättämään. UPM ProFi Deck -terassien menestys on antanut vuosittain uuden elämän sadoille rekkakuormallisille tarrajätettä, joka muutoin menisi kaatopaikalle tai poltettavaksi. .

Lue lisää komposiittiterasseista »

Horizontal divider

Enemmän arvoa UPM ProFi -puumuovikomposiittituotteilla

UPM ProFi Design -terassijärjestelmä raikkaine ja moderneine ilmeineen on harvinainen esimerkki paremmasta teknisestä ratkaisusta, joka osaltaan edistää myös ympäristönsuojelua.

UPM ProFi Classic -terassivalikoimaan kuuluvalla UPM ProFi Lifecyclellä on vielä pidempi historia. Amerikkalaista puna- ja valkotammikuitua alettiin 1990-luvun alussa upottaa polyeteeniin. Näin saatiin aikaan puumuovikomposiittituotteiden valikoima, jossa on lehtipuulaudan ylellinen ulkonäkö ja tuntu mutta jonka tiivis pintarakenne on ylivertainen perinteisiin komposiittituotteisiin nähden. Lisäksi 95 % materiaalista on kierrätettyä, joten ei ihme, että UPM ProFi Lifecycle -tuotanto on saanut Yhdysvalloissa EPA Environmental Excellence -palkinnon.

 

UPM ProFi WPC products

Monet UPM ProFi Design Deck- ja Classic Deck -valikoimiin kuuluvien puumuovikomposiittituotteiden materiaali- ja tuotantoinnovaatioista on suojattu patentilla. Tuotantoprosessit ja kestävä raaka-aineiden hankinta on molemmat sertifioitu. UPM ProFi Deck oli ensimmäinen CE-merkin saanut terassijärjestelmä Euroopassa.

Lue lisää komposiittituotteista »

Horizontal divider

​UPM ProFi -puumuovikomposiittituotteet – kierrätyksestä ylivertaisiksi komposiiteiksi ja tuoteinnovaatioista liiketoiminnaksi

UPM ProFi -komposiittituotteiden kehitystarina