UPM ProFi -komposiitin design-tarinoita maailmalta

UPM ProFi Design yhteistyö

UPM ProFi -paperimuovikomposiittimateriaali on inspiroinut maineikkaita arkkitehteja ja suunnittelijoita kaikkialla maailmassa. Innovatiivinen materiaali esiteltiin suurelle yleisölle ensimmäistä kertaa, kun Shigeru Ban suunnitteli Artekin paviljongin Milanon huonekalumessuille vuonna 2007. Siitä lähtien Design Deck -tarina on ollut monies design-projektien keskipisteessä Shanghaista New Yorkiin.

Seuraavassa on kerrottu mielenkiintoisia yhteistyöprojekteja, jotka osoittavat, miten UPM ProFi -puumuovikomposiittia on käytetty uusien innovatiivisten ratkaisujen luonnissa.

Horizontal divider

​Kuvagalleria design-tarinoista

Horizontal divider

​Biofore-teehuoneen lattia kestävästä UPM ProFi -komposiitista

Design yhteistyö | UPM Biofore -teehuone

Keväällä 2016 valmistui viimeisin design-taidonnäyte UPM ProFi –komposiitista: UPM Biofore -teehuone. Rakennus on Tongjin yliopiston designopiskelijoiden käsialaa ja lattiamateriaalina toimii suosittu ja kestävä UPM ProFi Design Deck. UPM ProFi on yksi Euroopan johtavista tuotemerkeistä, jolla myydään ja markkinoidaan komposiitista valmistettuja lattiamateriaaleja.

UPM Biofore-teehuone, Kiina »

Artekin paviljonki syntyi UPM:n, maineikkaan japanilaisarkkitehti Shigeru Banin ja Artek-suunnitteluyhtiön ainutlaatuisen yhteistyön tuloksena. UPM ProFi -paperimuovikomposiitista valmistettu paviljonki esiteltiin arvostetuilla Salone Internazionale del Mobile -messuilla Italian Milanossa vuonna 2007. Messujen jälkeen se koottiin uudelleen näytteille Helsingissä sekä Design Miamissa Floridassa vuonna 2008. Paviljonki myytiin Sothebyn Important 20th Century Design -huutokaupassa New Yorkissa.

Artek-paviljonki, Milano, Italia »

Design yhteistyö | UPM ProFi ja Shigeru Ban 

Design yhteistyö | UPM ProFi ja Tobias Rehberger 

Saksalaistaiteilija Tobias Rehberger suunnitteli vuonna 2009 Venetsian biennaaliin kahvilatilan, jonka sisustuksessa käytettiin geometrisia muotoja ja vastavärejä. Näyttävä ja visuaalisesti hämäävä teos sai innoituksensa ensimmäisen maailmansodan aikaisissa sotalaivoissa ja kauppa-aluksissa käytetystä naamiointivärityksestä. Marmorinvalkoisten ja yönmustien UPM ProFi Deck -terassilautojen avulla Rehberger pystyi jatkamaan värimaailmaa myös ulkoterassille. Artekin räätälöidyt huonekalut täydensivät installaation.

53. Venetsian biennaalin tuomaristo palkitsi Tobias Rehbergerin parhaana taiteilijana Kultaisella leijonalla.

Kahvilaterassi Venetsian biennaalissa, Tobias Rehberger »
Horizontal divider

Vesi ja kivi uurtavat luonnossa syviä onkaloita, joiden reunat hioutuvat vuosituhansien saatossa täydellisen sileiksi. Niistä sai inspiraationsa Teemu Kurkelan suunnittelema Suomen paviljonki Shanghain maailmannäyttelyssä vuonna 2010. Paviljongin ulkopinta verhottiin 25 000:lla varta vasten suunnitellulla paanulla, jotka oli valmistettu kierrätysmateriaalista saadusta UPM ProFi -puumuovikomposiitista. Kivimäisen pintansa ansiosta paanut näyttivät aivan paviljonkia ympäröiviltä kalansuomuilta.

Tunnetuista arkkitehdeistä ja kaupunkisuunnittelijoista koostuva Bureau International des Expositions -tuomaristo valitsi Kirnun oman kokoluokkansa parhaaksi paviljongiksi.

Kirnu-paviljonki maailmannäyttelyssä, Shanghai, Kiina »

Design yhteistyö | UPM ProFi Teemu Kurkelan suunnittelemassa Kirnu-paviljongissa

Design yhteistyö | UPM ProFi ja Tom Dixon 

Maineikas brittiläissuunnittelija Tom Dixon on huonekalu- ja sisustussuunnittelun edelläkävijä. Dixon loi vuonna 2012 uusista lampuista, erilaisista valaistuksista ja varjoista koostuvan Luminosity-installaation Milanon Leonardo da Vinci -tiede- ja teknologiamuseossa (MOST) järjestetyille suunnittelu-, innovaatio- ja kulttuurifestivaaleille. Yönmustat ja marmorinvalkoiset UPM ProFi Facade -seinäpaneelit ja UPM ProFi Deck -terassilaudat tarjosivat täydellisen taustan upealle valaistukselle.

UPM ProFi ja Tom Dixon Milan Design Week - tapahtumassa »
Horizontal divider